Slemsvamp?

Det blev visst inget med Matilda och Karin, lite synd :( Men vi får ta och ses snart iallafall!

Däremot blev det en mycket trevlig kväll med hemma hos grannfamiljen. Vi åt mat, spelade spel och pratade väldigt mycket. Eller de andra pratade väldigt mycket, jag var kanske den som pratade minst av alla.

Det som roade mest måste ändå varit när Titti berättade om slemsvampen:

"Det är en mikroorganism som sätter ihop sig med andra mikroorganismer och blir till en svart hög. Den svarta högen kan gå i labyrinter och den äter en myra som bara försvinner in i den svarta högen. När den har ätit myran så sätter sig högen på ett träd, och så börjar det växa ut en blomma ur klumpen. I blomman finns det små mikroorganismer som kommer att sprida sig för att börja om processen."

Ett ögonblick funderade man på om hon var lite påverkad eller något.
Men slemsvampen existerar!



Ur Illustrerad vetenskap nr 6/2003:

Slemsvampen har varit känd i flera hundra år, men länge visste man inte att de små oansenliga klickarna var levande organismer. Många av slemsvamparna fick även namn som till exempel trollsmör, häx-snor och vargmjölk. I många delar av Europa var man övertygad om att slemsvamparna var rester av slocknade stjärnor som ramlat ner från himlen och att de hade magiska egenskaper.

Även idag har man inte lyckats lista ut mysteriet med dessa organismer som varken kan räknas till djur, växt eller svampriket. Många av arterna ser bara ut som mjuka, gula, röda orange, bruna eller svarta fläckar (en del kan även vara genomskinliga)och vanligtvis är förmågan att röra sig inte något man förknippar med svampar precis.

Dessa "svampar" kryper långsamt fram över marken i skogen som en sliten och slemmig matta. När mattans kant får kontakt med ett byte (dock så är bytesdjuren alltid döda) skjuter den ut långa tunna trådar som sprider sig över offret. När dessa trådar bildat ett tätt nätverk börjar en långsam men effektiv nedbrytning. Det har också visat sig att slemsvampar har över 500 olika kön, vilket är ett suveränt rekord bland alla världens levande organismer och dessutom en primitiv och enkel form av intelligens.

Lite läskigt, eller hur?

Kommentarer
Postat av: Matilda

Älskar när du intresserar dig för naturvetenskap och andra relevanta saker, <3

2009-01-26 @ 15:03:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0